5 způsobů jak si doma upražit kávu

Milujete vůni čerstvě upražené a pomleté kávy? Bohužel někdy trvá neuvěřitelně dlouho, než se k vám sebelépe upražená káva dostane. Tím ztrácí aroma i chuť a požitek z ní už si mnozí nemohou tak vychutnat. Ale můžeme tomu nějak předejít a mít vždy k dispozici jen čerstvě upraženou kávu? Řešení je jednoduché, musíte být hned u zdroje, zkuste si upražit kávu sami doma. Existuje hned několik možností, jak postupovat.

Důležitá informace ovšem je, že každá doma upražená káva může chutnat trochu jinak. Záleží totiž na spoustě faktorů, jako je třeba teplota, počet a načasování otáčení. Při celém procesu hraje velkou roli čas. Každá vteřina znamená jinou chuť nebo aroma. Svoji úlohu při pražení doma hraje intuice a zkušenost. Když se vám proto nepodaří napoprvé upražit tu nejlepší kávu na světě, nezoufejte. Možná se vám to povede příště!

shutterstock_265713560_602

Teď něco málo k samotnému procesu pražení. Nutností je sehnat si syrová zelená kávová zrna, což v dnešní době není problém. Dále záleží na vás, jak budete chtít postupovat a kolik do toho budete chtít investovat.

 

Pokud nechcete mít vysoké náklady, můžete si kávu pražit na pánvi. Doporučuje se předehřát si pánev na 200 – 220 stupňů. Pro kontrolu existují teploměry. Jestli kvůli tomu nechcete žádný pořizovat, můžete to zkusit odhadnout. Kávu na pánev dejte v jedné vrstvě. Mezi zrny však musí být dost místa. Káva nabude na objemu a potřebuje být pokud možná co nejrovnoměrněji upražená, aby aroma a chuť stály za to. Zrna se musejí neustále otáčet, minimálně jednou za třicet vteřin. Přibližně po pěti až deseti minutách začne káva praskat a kouřit. Buďte velmi opatrní, z kávy začnou odlétávat malé slupky, pro jistotu si vezměte ochranné brýle. Praskání poté ustane, zrna začnou hnědnout.

 

Až začne praskání podruhé, sejměte pánev z plotny a kávu dejte do vychlazené mísy nebo plechu. Zrna by měla být po vypražení zchlazena. Můžete také použít rozprašovač se studenou vodou. Slupky z kávy jednoduše vyfoukáme. Poté se musí káva ještě minimálně 12 hodin (často se doporučuje jeden až dva dny) nechat v nádobě uležet. Během tohoto časového úseku se z upražené kávy vycházejí plyny, dejte tedy pozor, aby vám nádoba neexplodovala. Doporučuje se uzavíratelná nádoba s ventilem. Při tomto způsobu pražení se může stát, že některá zrna budou spálená a jiná naopak nedopražená, nebo pouze částečně upražená.

 

Další možností je pražit kávu v horkovzdušné troubě. Tady platí to samé, co u pánve. Zrna musí být pouze v jedné vrstvě a musí na plechu být dostatek voleného místa. Dále je postup velmi podobný jako při pražení na pánvi. Troubu předehřejeme na 200 až 220 stupňů. Poté vložíme plech se zrny do trouby. Celý postup trvá přibližně 12 až 20 minut. Během tohoto procesu by se trouba neměla otevírat, teplý vzduch by tak unikl a pro správné upražení je důležitá konstantní teplota.

 

Díky cirkulaci vzduchu se zrna nemusí otáčet. Po pěti až sedmi minutách by měla zrna začít praskat. Jakmile dosáhnou žádaného odstínu hnědé, je hotovo. Můžete plech vyjmout, zrna zchladit, slupky vyfoukat. Kávu necháme opět odležet. Pražení v horkovzdušné troubě se doporučuje nejčastěji, protože jsou zrna upražena nejrovnoměrněji.

 

Jestli nechcete moc riskovat a nevadí vám větší investice, je tu třetí, asi nejlepší možnost. Kupte si přímo pražičku kávy. S tou by pražení měla být hračka a nebude tolik záležet na vašem umu.

 

Pro šikovné kutily se nabízí další dva způsoby pražení kávy. A to v domácí pekárně na chleba nebo v přístroji na popcorn. Co se týče pražení kávy, můžete být kreativní. Zdárný výsledek není vždy jistotou, ale je spíše bonusem ke spoustě zábavy, kterou jistě zažijete!