Arabica nebo Robusta?

Pokud stojíte před tímto kávovým dilematem shakespearovského typu, rozhodně si přečtěte následující článek. Oba druhy, jak už to bývá, provází mnohé předsudky a pověry.

Třeba že stoprocentní arabika zaručuje nejvyšší kvalitu, nebo že podřadná zrna odrůdy robusta se přidávají do směsi, aby byla levnější. Na světě jsou známy desítky druhů kávy, avšak robusta a arabica tvoří dohromady až 99 procent celkové produkce. Liší se podmínkami pěstování, chemickým složením a nakonec i chutí.

shutterstock_261745823_900_01Zatímco arabica se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách a snese teploty kolem 20 stupňů, robusta má nižší nároky. Vyroste i v níže položených lokalitách, nevadí jí vyšší teploty ani jejich kolísání během dne a noci.

Arabika je choulostivější i v dalších ohledech. Kromě stabilnějších podmínek si pěstitelé musejí u nových rostlin počkat na kvalitní sklizeň delší dobu, okolo pěti let. Naproti tomu robusta nabídne použitelné plody už po dvou letech. Náročnější je i samotná sklizeň. Protože plody z keřů arabiky opadávají, sbírají se ručně. Rubustu je možné sklízet strojově.

Náročnější produkce arabiky se tak promítá i do ceny. Jak je to tedy s kvalitou a chutí? Arabica kvůli nižším teplotám a menšímu přísunu srážek dozrává déle. To způsobuje u této odrůdy větší jemnost a chuťovou pestrost. Zrna arabiky mají větší obsah olejů a také cukru, což se při pražení projeví příjemnou chutí. Robusta je kvůli nižšímu obsahu těchto látek výrazně více hořká, typická je silná zemitá chuť. Hořkost robusty způsobuje také mnohem větší, až dvojnásobný obsah kofeinu, než je tomu u arabiky.

Pokud tedy pijete kávu spíš pro povzbuzení, než kvůli chuti, robusta splní vaše nároky lépe. Robusta také obsahuje více látek, nazvaných jako antioxidanty, jejichž pozitivním vliv na zdraví je dobře známý.

Vraťme se k úvodní otázce. Je podstatně dražší arabica také vždy kvalitnější než robusta? Arabika je oblíbená především pro svou jemnější chuť. Její cena ale souvisí především s náročnějšími podmínkami pěstování, Robusta naopak boduje vyšším obsahem kofeinu a antioxidantů, tedy svými povzbuzujícími a zdravotními vlivy na lidský organismus.

Kromě toho platí i základní spotřebitelská poučka. Tedy že záleží ze všeho nejvíc na kvalitě. Robusta nemusí být vždy levná a špatně zpracovaná a naopak arabika nemusí vždy potěšit milovníka kávy dobrou chutí. Ve skutečnosti se dá jen asi pět procent na světě prodané arabiky jednoznačně označit za kávovou specialitu.