Avolatté. Kávový hit tohoto roku

Představte si, že vlastníte obyčejnou kavárnu. Vaříte celkem dobrou kávu, ale dveře se u vás právě netrhnou. Co uděláte? Vězte, že i ze skomírajícího podniku se může doslova přes noc stát hit sociálních sítí, položka v cestovatelské příručce a magnet na hipstery z celého světa. Co to chce? Dostatečně bláznivý nápad!

Třeba takový, jaký měli v jedné z kaváren v australském Melbourne. Vyhlásil tam konec klasických šálků. Svým zákazníkům místo toho naservírovali latté ve slupce od avokáda. A hle - Avolatte je na světě! Sítě se plní obrázky nevídané atrakce. Kdo to ještě nezkusil, ten je úplně mimo.

avolatte_1280Myšlenka je to geniální už proto, že avokádo je dlouhodobě v kurzu. Oblíbené je zejména pro své pozitivní účinky na zdraví. Poctivé latté z espressa a našlehané pěny pak hraje v tomto kávovém experimentu paradoxně druhořadou roli. Hlavní pozornost na sebe strhává vábivá exotičnost šišatého ovoce.

Ve skutečnosti šlo o žert, který si chtěl australský barista ztropit z mileniálů, jejichž avokádové šílení dnes již přesahuje všechny meze. Během několika dní ale jeho příspěvek sdílely tisíce nadšených milovníků avokáda a ironie jeho činu se přitom ztratila v hlubinách internetu. Žert příliš nevyšel i vzhledem k tomu, že recept převzala řada hipsterských kavárníků a zcela vážně servírují kávu tímto způsobem.

Dodejme, že v poslední době se v ekologicky uvědomělých kruzích diskutuje také o negativních dopadech obliby avokáda. Intenzivní pěstování plodů hruškovce přelahodného totiž v některých oblastech světa vede k masivnímu kácení lesů, devastaci původních ekosystémů a mimořádně vysoké spotřebě vody.

Možná právě i o těchto aspektech diskutují návštěvníci kaváren a srkají při tom Avolatte ze zelené slupky na jedno použití.