Black Ivory Coffee. Ochutnali byste kávu ze sloního trusu?

Také si kávu spojujete s vesměs příjemnými vjemy jako je podmanivá vůně, bohaté aroma nebo jemná chuť? A pokud by vám někdo řekl, že předtím vyšla ze sloního zadku?

Ano, taková káva skutečně existuje a prý jde o neuvěřitelnou pochoutku, kterou si řada movitých lidí nemůže vynachválit. Co tedy o luxusním produktu zvaném Black Ivory Coffee víme? Vyrábí se v Thajsku v jedné sloní rezervaci u hranic s Barmou a Laosem.


animals-1782436_1280_1280Firmu založil jistý Blake Dunkin, který se o podobné kousky pokoušel už s cibetkami. Káva z trusu těchto roztomilých šelmiček je už poměrně stará záležitost, která nikoho nešokuje, navíc si u environmentálních konzumentů kávy vysloužila povytažené obočí. Cibetky totiž svůj “produkt” vyráběly v otřesných podmínkách a tak trochu proti své vůli. Tudy tedy cesta nevedla. Podnikavý Kanaďan prý přemýšlel, že pro podobné účely využije lvy či žirafy, nakonec se ale rozhodl pro slony. Nabízí se vysvětlení, že svéhlavý lev by nemusel vždy jevit potřebné nadšení při krmení kávovými zrny.


Takový šestitunový slon si kávové diety ani nevšimne. Pro “výrobu” jednoho kilogramu použitelné kávy musí projít jeho zažívacím traktem přes třicet kilo kávových bobulí. A co se tam s nimi děje? Ještě než mu je naservírují spolu s běžnou potravou, marinují je ve směsi bylin a ovoce. Žaludeční šťávy pak mimo jiné zbavují zrna hořkosti a po 27 hodinách už je jen třeba je ve sloním trusu odhalit, pak samozřejmě umýt a usušit na slunci.


Abychom Dunkinovi nekřivdili. Produkce “nejdražší kávy na světě”, jak bývá někdy tento luxusní produkt po právu nazýván, pomáhá i samotným slonům. Kilogram kávy stojí skoro 1900 dolarů a z části těchto peněz se financuje program na pomoc týraným chobotnatcům. A pak také - nešlo to hned. Na uspokojivý výsledek se čekalo několik let. Trpělivost tedy přináší nejen růže, ale také unikátní kávu. Tak co, zkusili byste tento výjimečný zážitek i vy?