Čím vším se ochucuje káva?

Dáte si jahodovou, nebo raději vanilkovou? Ano, jste opravdu na kávovém blogu a ne, opravdu není řeč o zmrzlině!

Zarytí kávoví konzervativci si asi myslí, že má být káva jen černá a nejlépe hořká. Ale určitě i oni občas zvědavě ochutnají kávu s pistáciovým, marcipánovým či dokonce malinovým aroma.

 

art-beverage-caffeine-302897_1204Ochucování kávy není nic převratně nového. Dělá se to vlastně od nepaměti. Kdo byl někdy na Blízkém východě, určitě ochutnal kávu s příchutí kardamonu, která k tomuto regionu neodmyslitelně patří. Nedělají to ale jen Arabové, aby zjemnili poněkud hořkou chuť silného nápoje. Velmi rozšířené a po desítky let komerčně úspěšné je ochucování kávy ve Spojených státech. Oblibu tohoto zvyku pomáhají šířit do zbytku světa také různé kávové řetězce typu Starbucks.

 

Je třeba dodat, že ne každý, kdo vám nabídne chuťový zážitek, to s vám myslí dobře. Příchutě do kávy se občas přidávají i proto, aby zakryly její nevalnou kvalitu. Na druhou stranu se i taková káva stane poživatelnou a docela chutnou. A jakže se to dělá?

 

Způsobů je celá řada. Příchuť může káva dostat už během její produkce. Před upražením se zrna napustí nosným olejem a po pražení se přidávají aromatické látky, které mohou být přírodní i umělé.

 

Chuťové inovátorství si ale můžete vyzkoušet i vy. Dostupnější variantou je přidávání nejrůznějších sirupů. Ty jsou běžně prodejné, je jich celá řada a dají se objednat třeba po internetu nebo koupit ve specializovaných obchodech s kávou.

 

Experimentům se meze nekladou, a tak si můžete klidně namíchat šálek s příchutí banánů, oříšků nebo máty. Jak se říká, sto lidí, sto chutí. A v případě kávy je z čeho vybírat.

 

Samostatnou kapitolou dochucování kávy je přidávání jiných nápojů, nejčastěji alkoholických. Alžírská káva s vaječným likérem, irská káva s whisky nebo třeba obyčejná káva s rumem, to jsou chutě, které zahřejí a potěší hlavně během zimních plískanic.

 

Je tu ale ještě jedno ochucovadlo, které je tak banální, že by vás možná ani nenapadlo. Ano, je to mléko, které zjemňuje chuť kávy už někdy od 17. století. Tady ale překvapivě platí, že méně je více. Do kávy je lepší použít mléko s nižším obsahem tuku. Tuk totiž překrývá chuť kávy a zážitek z ní se vytrácí.