Flat white I

Flat white je horký kávový nápoj, který pravděpodobně vznikl v osmdesátých letech dvacátého století v Austrálii nebo na Novém Zélandu. A od těchto dob se stále těší velké popularitě mezi svými příznivci. Je ovšem pravda, že ne všude si zákazník, který si poručí flat white, přijde na své.

Ne že by flat white bylo až zas tak nedostatkovým zbožím, ale horký nápoj bývá spíše výsadou moderních kaváren nabízejících více druhů kávy. A jak se vlastně tento nápoj připravuje?

K jeho výrobě je nutné mít mikropěnu, což je velmi jemně našlehané horké mléko s množstvím drobných bublinek na povrchu. Mikropěna se vylije na standardní nebo dvojité espresso. Postupem je tedy příprava flat white velmi podobná přípravě cappuccina nebo caffe latté, i když množství kávy v nápoji obsažené je mnohem menší a mléka je zase o něco více. Tímto způsobem také nápoj získal svůj název. Horké, bílé mléko zakrývající hustou černou kávu je zkrátka dominantním prvkem nápoje. Mléko je vyšlehané do sametové konzistence a jeho jemnost nechává vyniknout skutečně silné kávě, která nápoji chuťově vévodí.

Nápoj je většinou servírován v malých keramických šálcích o objemu 150 mililitrů. Flat white je perfektním plátnem pro latté art umělce. Na jeho bílém povrchu tak vznikají jedny z nejkrásnějších obrázků vůbec. Flat white mezi ostatními kávovými nápoji vyniká hned několika typickými charakteristickými rysy, díky nimž si ho zákazník nesplete s ničím jiným.

Tím nejtypičtějším a rozeznatelným na první pohled je zřejmě tenoučká vrstva bílé, jemné pěny, která flat white odlišuje od vysoké pěny café latté a našlehaného kopce mléka cappuccina. Flat white je tak dokonalým spojením estetického s chutným. Dráždivá kombinace bílé a černé vzbudí očekávání a jemná pěna se silnou nahořklou chutí kávy vykouzlí explozi chutí, na kterou se nezapomíná. Flat white je ideální volbou pro ty, kteří hledají balanc mezi silným a jemným, divokým a umírněným.