Zajímavá fakta o kávě II

Protože si kávu většina z nás ráda dopřeje nejen v pohodlí domova, ale i na cestách, ve vlaku, v letadle nebo v obytném voze, kde není místo na rozměrné přístroje, které by z kávových zrn vykouzlily italské espresso, spokojíme se i s instantní kávou.

Zajímavá fakta o kávěJen málokdo si při její konzumaci položí otázku pátrající po původu jemných kávových krystalů, které přelejeme horkou vodou, abychom vytvořili zázrak v podobě jedinečného aromatu a plné chuti silné kávy.

Pokud se chcete zablýsknout zajímavostmi z oblasti historie zpracování potravin, vytaste s informací, že prvním produktem zpracovaným za pomoci mrazu byla právě káva. Během druhé světové války byla kávová zrna první z řady jídel a nápojů, které byly zmraženy, aby byla prodloužena jejich expirace. I ve válce je totiž chuť na kávu. A ani v míru se nesnižuje.

Tak jako existují dva druhy kávy z hlediska její přípravy, tedy instantní a mletá, existují i dva typy kávy z hlediska její chuti a množství kofeinu v ní obsažené. Vybírat můžete Arabicu a Robustu. A jaký je mezi nimi rozdíl? Arabica je rozšířenější, tento druh tvoří asi sedmdesát procent celkové produkce kávy. Ačkoliv je Robusta méně populární co se týká množství konzumentů, její chuť je lákadlem pro ty, kdo si pochutnají na opravdu hořké a silné kávě. Obsahuje asi dvakrát více kofeinu než Arabica. A odkud káva, kterou vám milá servírka naservíruje do porcelánového šálku v kavárně, pochází? Většina z Brazílie. Tato jihoamerická země produkuje čtyřicet procent světové kávy, což je dvakrát více než země, které se umístily na druhém a třetím místě, tedy Kolumbie a Vietnam.

Přesuňme se na chvíli z jihu na sever. Jak je to s pěstováním kávy ve Spojených státech? Jediným americkým státem, kde se káva pěstuje za účelem prodeje je Havaj. Kávovým zrnům obecně prospívá klima kolem rovníku. Havaj se tedy v tomto ohledu pyšní ideálními podmínkami a kávě Kona se tu velmi daří.