Zajímavá fakta o kávě III

Rádi trávíte odpoledne v kavárně s přáteli nad šálkem kávy? Uvolněná atmosféra, nezávazný hovor, vůně kávy a na jazyku se rozpouští její silná chuť. I tak může vypadat ideální zakončení pracovního dne.

Kávovar a kávaPokud je pro vás popíjení kávy perfektní příležitostí nejen k relaxaci, ale i k absorbování informací, můžete se před přáteli vytáhnout méně známými, zato však velmi zajímavými fakty o kávě. V příjemném prostředí obohatíte znalostmi sebe i ostatní. Tak směle do toho. Další várka zajímavostí o kávě začíná sporem o to, je-li káva nápoj nebo jídlo.

Věděli jste, že původně byla kávová zrna míchána s tukem, aby byla vytvořena na energii bohatá koule? Kávová zrna se nadrtila a ze vzniklé kaše se válela koule. Ta se poté jedla. Nejen, že skvěle chutnala, ale ihned dodala energii. A další kontroverze se týká zařazení kávy do jedné z kategorií. Co vlastně káva je? Jen málokdo by hádal, že ovoce. Ale skutečně tomu tak je. Kávová zrna jsou vlastně ovocné plody rostoucí na malých keříčcích. Přestože jsou kávová zrnka ve skutečnosti semínky, nazýváme je zrny kvůli jejich vnější podobě.

Opravdoví kávoví labužníci si nevychutnávají jen tak ledajakou kávu. Jejich mlsné jazýčky si pravděpodobně užijí jen tu nejkvalitnější a tedy nejdražší kávu. A cena za jednu libru? Celých 600 dolarů! Astronomickou částku za kávu zaplatíte, rozhodnete-li se ochutnat poněkud zvláštní kávu. Takovou, která nejdříve prošla trávicím ústrojím cibetky. Cibetka totiž není schopná kávová zrna natrávit a tak z ní vyjdou neporušená. V cibetčím žaludku dochází k fermentaci zrn a pokud si z nich připravíte kávu, můžete se těšit na velmi jemnou a lehce čokoládovou chuť.

Pokud se považujete za extrémního milovníka kávy, který si denně dopřeje hned několik šálků, a bojíte se předávkování kofeinem. Vaše obavy snad rozežene informace o tom, že abyste se kávou přiotrávili, museli byste vypít nejméně sto šálků. Jen tehdy by kofein v tak ohromném množství kávy obsažený mohl mít až smrtící účinky.