Zdravější pití kávy II

Káva je často spojována s určitým typem prostředí, někdo si ji dopřává sám v klidu domova jako odměnu po náročném dni v práci, někdo šálkem silné kávy startuje den a v práci si pořádnou kofeinovou dávkou zpestřuje dlouhý den. Jsou ale i tací, kteří pití kávy považují za vysoce společenskou událost.

Kávu a její pití tak nedokáží oddělit od návštěvy kavárny, kde si ji vychutnávají společně s přáteli. Příjemné pocity už nelze tak snadno odizolovat od povídání s kamarády, rodinou nebo kolegy, trávení volných chvil v hezkém prostředí a samotného vychutnávání plné chutě kávy.


A tady nastává vážný problém v případě, že chcete pití kávy omezit. Pokud si užíváte bohatý společenský život a zároveň si neumíte představit návštěvu kavárny bez objednávky kávy, budete muset přinést velkou oběť buď ve formě na hranici snesitelnosti vydrážděných chutí nebo zkrouhnutého sociálního vyžití. Pokud nechcete obětovat ani jedno, je právě pro vás šest tipů jak pít zdravější kávu, méně škodit svému tělu a dokonce mu pitím v mnoha ohledech pomáhat.


Tip číslo jedna směřuje váš pohled v supermarketu nebo u maloobchodníků, kde kávu obyčejně nakupujete, k policím s bio produkty. Právě tady totiž začíná zdravější pití kávy. Kromě toho, že si vychutnáte opravdu luxusní kávu, podpoříte fairtrade prodej.


Druhý tip je dobrou radou – vyhýbejte se cukru! Tohle je asi ta nejcennější rada, podle které se můžete řídit. Jednoho dne totiž můžete jistit, že prostřednictvím kávy konzumujete více cukru než kofeinu. Díky redukci nebo úplné eliminaci cukru v nápoji si navíc budete schopni vychutnat jednotlivé odstíny kávy. Pokud si hned netroufáte na radikální vyřazení cukru, vemte to přes smetanu. Přidejte do kávy na zjemnění místo cukru smetanu nebo mléko. Sice se to nezdá, ale smetana je přirozeně nasládlá a tak počáteční nezvykle hořkou chuť kávy trochu zjemní.


Největším prohřeškem by ale bylo použití ochucených smetan nebo šlehaček, nejen, že jsou velmi sladké, ale navíc i mnohem tučnější než obyčejná smetana nebo mléko a k tomu všemu plné chemikálií.