Fenomén jménem dýňové latté

Každé roční období má své specifické barvy, chutě a vůně. Nejbohatší a zároveň nejpestřejší ze všech je ale podzim. Pro milovníky kávy jde navíc o sezónu oblíbeného dýňového latté!

Nápoj vynalezli před patnácti lety v jednom z oblíbených řetězců a od té doby zpříjemňuje zimomřivým kafemilcům přechod z babího léta do ledové zimy. Voní svátečně po skořici a hřebíčku a chutná po dýňovém koláči. Nápad se zrodil v útrobách společnosti Starbucks a z “Pumpkin Spice Latte” se brzy stal nejoblíbenější sezónní nápoj všech dob. Za 12 let jich firma uvařila na 200 milionů šálků.

 

background-beans-black-coffee-633483_781Nezabránil tomu ani menší skandál. V roce 2014 jej způsobilo odhalení, že nápoj chlubící se dýňovou chutí neobsahuje ani miligram dýně. Zato byl ovšem plný pochybných barviv. V posledních letech ale firma vyšla vstříc jak puntičkářům, tak vyznavačům zdravé stravy. Do latté začala přidávat určitý podíl dýňového sirupu a ubrala na chemii.

 

Pokud patříte k lidem, kteří věří jen tomu, co si sami uvaří, vězte, že internet je plný návodů typu Jak uvařit dýňové latté líp než Starbucks. Není na tom vlastně nic převratného. Nejpracnější je vyrobit onen zmiňovaný dýňový sirup, jehož příprava zabere nejvíce času. U výrobků z dýně nic překvapivého…

 

Základem sirupu je dýňové pyré. Tykev rozpůlíme, vydlabeme, nakrájíme na kostičky. Vaříme do měkka a nakonec rozmixujeme. V hrnci zahříváme vodu s třtinovým cukrem v poměru dva ku jedné, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme pyré a okořeníme lžičkou skořice, trochou kardamonu, nového koření, mletým muškátovým oříškem a přidáme i kus vanilkového lusku. Zahříváme, až se všechny vůně propojí. Kaši poté přecedíme přes jemné síto a nalijeme do láhve, ve které chceme sirup skladovat. Nejdéle vydrží v lednici.

 

A teď už je dokončení dýňového speciálu hračka, příliš se neliší od přípravy běžného latté. Do čerstvě uvařené kávy přidáme dvě lžičky dýňového sirupu a promícháme. Následně přidáme našlehané mléko, případně ještě vrstvu šlehačky. Pro efekt posypeme mletou skořicí. Zavřeme oči, zhluboka se nadechneme, nasajeme vůně přicházející zimy. V duchu se pochválíme...