Houbová káva není na houby

Nechali byste se pozvat na "houbové kafe"? Na první poslech to zní dost nevábně, možná dokonce obrátíte oči v sloup a pomyslíte si, že jde jen o další divnou módu a vynález marketingu. Tentokrát je to ale trochu jinak.

Mushroom coffee je poměrně starý vynález, který vznikl vlastně z nouze. Má ale řadu pozitivních účinků na zdraví a je tedy populární právem. Uvařit kávu z lesních plodů prý někoho poprvé napadlo během druhé světové války, když byla o tu pravou kávu značná nouze. Zatímco u nás se místo kávových zrn pražilo obilí, ve Finsku byla populární zvláštní cizopasná houba známá jako Čaga (Chaga). Dnes jí bývají připisovány blahodárné účinky na zdraví, přináší prý úlevu při zažívacích potížích, vředech, Crohnově chorobě, rakovině nebo tuberkulóze.

shutterstock_1122109559_977Pokud váháte, zda si dát kávu normální nebo houbovou, pak vězte, že kofein obsahují obě. Mushroom coffee se skládá z určitého podílu instantní kávy, zbytek pak tvoří sušené houby. Snoubí se v něm tedy pozitivní stránky obou složek. Chutná podobně jako káva, navíc je prý ale mnohem zdravější. Obsahuje totiž poloviční dávku kofeinu a je také méně kyselá a hořká.

Látky obsažené v houbách mají prokazatelně antioxidační účinky, takže posilují imunitní systém. Jejich antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti pomáhají zdravému zažívání a podle některých studií dokonce udržují pod kontrolou správnou hladinu inzulinu.

Samozřejmě to závisí na použitých houbách, je proto třeba podívat se na složení výrobku. Většinou v nich najdete mykologické lahůdky jako Rezavec šikmý, Korálovec ježatý, Outkovka pestrá nebo Lesklokorka lesklá.

Sami výrobci ale poněkud tlumí nadšení, ani káva se zázračnými houbami prý nevyléčí všechny neduhy světa. Může se ovšem stát vaším novým oblíbeným kávovým nápojem.