Jaké jsou stupně pražení kávy?

Není káva jako káva, to ví jistě každý. Jedním z důležitých faktorů ovlivňujících výslednou chuť našeho cappuccina je způsob pražení. Vedle způsobu pěstování, následného zpracování a konečné samotné přípravy patří k nejdůležitějším procesům, které dávají kávě právě takovou chuť, která nám tak chutná a které jednoduše nemůžeme odolat.

stocksnap_imfm9yrtiv_800_02Právě při pražení totiž dochází ke změně chuti kávy. Zelená zrna obsahují více kofeinu než ta upražená, ale naše oblíbená výrazná chuť vzniká až při procesu pražení.


Ideální je pro každou kávu připravovat pražení na míru. Vždy záleží na obsahu cukru a kyselin, ale i na hustotě zelených zrn. Podle toho poté pražič určí nejvhodnější způsob dalšího zpracování.


Důležitá je i míra pražení kávy. Podle toho se poté některá zrna hodí více na espresso, jiná zase na zpracování frenchpressem.


Podle stupně zpracování můžeme zrna rozdělit na zelená, světlá, středně světlá, střední, středně tmavá, tmavá a velmi tmavá. Zelená jsou logicky ta syrová.

 

  • Světlá zrna nemají plně rozvinutou chuť, mají nízkou kyselost a skořicově hnědou barvu. Výsledný produkt se přestává pražit těsně před prvním prasknutím zrn.
  • Dalším stupněm jsou středně světlá zrna, která jsou charakteristická jasnou kyselostí a výraznější chutí.
  • Střední zrna jsou méně suchá než ta světlá, navíc mají výraznější jak chuť, tak kyselost.
  • Další mezistupeň tvoří středně tmavá zrna. Pro ně je typické, že jejich chuť nabývá na intenzitě a naopak kyselost postupně ustupuje. Jsou sytě hnědá a mají mastné tečky na povrchu, takže jsou dobře rozpoznatelná okem.
  • Tmavá zrna mají tmavě hnědou až černou barvou, mastné skvrny a mohou být dokonce i celá mastná. Jemné chuťové odchylky jsou zde potlačeny, tělo zrna je zde zcela v popředí. Právě tento stupeň bývá nejčastěji využíván při přípravě espresa. Jedná se o nejčastější způsob pražení a vyznačuje se začátkem druhého prasknutí zrn.
  • Posledním stupněm je velmi tmavé zrno a u něj přestávají chutě dominovat a jsou dokonce velmi potlačeny. Je jen velmi úzká hranice u tohoto posledního stupně a úplného spálení. Spálená zrna se již nehodí na přípravu žádné kávy a neměla by se užívat.