Káva s rumem na tři způsoby

Přichází zima a s ní i zvýšené nároky na náš oblíbený nápoj. Úkolem kávy v čase ledových plískanic je nejen aktivovat organismus pomocí kofeinu, ale také jej zahřát.

Pokud si neradi pálíte jazyk, je tu ještě jedna možnost - roztápět se vnitřně. Na světě je celá řada nápojů z kávy a alkoholu. Dnes se zaměříme na kávové drinky s rumem a nabídneme pár tipů.

 

shutterstock_99664388_448_03Česká klasika hlavně pro návštěvníky zasněžených kopců, to je bezesporu kombinace kávy a rumu. Velkého panáka nalít do černého turka, to jde snadno. Mnohým z nás se ale může při té představě zježit chlup. Stačí ale přidat o něco víc ingrediencí a výsledek potěší i náročné chuťové buňky gurmána.

 

Sežeňte si čtvrtku pomeranče, hřebíček a skořici. V předvánoční době jde o povinnou výbavu spižíren, takže to půjde snadno. Jako vždy je třeba použít kvalitní kávu, kterou připravíte nejlépe ve french pressu.

 

Potřebovat budete i kostky cukru, kterými budete třít kůru pomeranče tak dlouho, až nasají šťávu a aroma citrusového plodu. Takto připravený cukr spolu s hřebíčkem, skořicí a dužinou oloupaného pomeranče mírně vařte, až ovoce pustí šťávu. Nezapomeňte přidat rum! Pak vše sceďte, zapalte svíčky, usedněte do křesla, dejte si nohy nahoru a vychutnávejte zimní atmosféru s šálkem voňavého a chutného nápoje.

 

Přemýšlet přitom můžete třeba o tom, čím nápoj z kávy a rumu vylepšit příště. Co takhle vyzkoušet rozinky? Do šálku nasypte rozinky naložené v rumu, přidejte kus celé skořice a zalijte kávou. Použít můžete klidně filtrovanou nebo z překapávače. Skořici po chvíli vytáhněte a můžete se nechat unášet lahodnou chutí.

 

A na závěr nabízíme jednu exotickou lahůdku. Káva s vaječným žloutkem pochází původně z Asie. Příprava je jednoduchá. Žloutek rozmíchejte s cukrem, zalijte silnou horkou kávou a přidejte rum. Garantujeme vám, že atmosféra vánoc se dostaví nejpozději po prvním doušku.