Káva s příchutí pekla

Že nevíte, jak chutná peklo? Pokud už najdete odvahu ochutnat šálek kávy s touto příchutí, rádi vás přivítají zřejmě v jediném stánku na světě, kde si tento netradiční zážitek můžete dopřát. Kávový nápoj se nazývá Kopi Joss, k dostání je ve městě Yogyakarta v Indonésii.

Dnes se na tuto specialitu sjíždějí turisté, aby se utvrdili v tom, jak jsou odvážní. Co tedy Kopi Joss znamená? Jde o slazenou kávu, do které se nasypou horké dřevěné uhlíky. Ano, čtete dobře, opravdu se jedná o kávu s uhlím.

shutterstock_1037173696_1057Muž známý jako Mr. Man přišel s tímto originálním receptem v 60. letech 20. století. Do té doby připravoval kávu obvyklým způsobem. Jednou jej při pohledu na hořící uhlí napadl tento experiment. Svoji roli v tom hrála i skutečnost, že trpěl žaludečními potížemi a měl za to, že by mu od nich uhlí mohlo pomoci. Vzal si tedy kus uhlí a hodil ho do kávy a ono to vážně fungovalo.

Záhy začal svou specialitu prodávat především studentům a jiným odvážlivcům, kteří byli ochotni vyzkoušet tuto novinku. Později se z jeho nápoje stal velký hit a začaly ho vyhledávat spousty turistů. Dnes to již nejsou pouze turisté, kteří si dopřávají tento kávový nápoj s uhlím, ale i lidé, kteří trpí nadýmáním, pálením žáhy, průjmem nebo nevolnostmi. Tento nápoj tedy vděčí za svoji popularitu nejen originalitě, ale i pověstným léčivým účinkům, které uhlí má.

Recept na pekelnou kávu je jednoduchý. Mletá káva a čtyři lžičky cukru se zalijí horkou vodou, pak se do kávy kleštěmi vloží horké červené uhlí. Tím se nápoj zahřeje a začne bublat, může i přetéci přes okraj sklenice. Pokud vás ani tohle neodradí, můžete uhlí po vychladnutí vyndat a v klidu si vychutnat netypický šálek kávy. Díky této speciální součásti kávy se neutralizuje kyselost, a tím se tato specialita stává šetrnější pro váš žaludek. Obsah kofeinu je sice nižší než u běžné kávy, protože uhlí jej část absorbuje, ale jistě už sám tento zážitek vás nabije energií na hodně dlouho. A určitě na něj do konce života nezapomenete.