Lokální pražírny kávy

Kdysi dávno bylo obvyklé, zajít si pro čerstvá voňavá kávová zrna do místní pražírny. Časy se však změnily a malé lokální pražírny vymizely.

Místo toho jsme si zvykli nakupovat výhodně kávu v supermarketu. V posledních letech však lidem stále více záleží na kvalitě, původu i zpracování konzumovaných věcí. Proto není divu, že po celém světě, Česká republika není výjimkou, dochází k boomu malých pražíren. Milovníci kávy si tak přijdou na své, protože si z nich odnesou kvalitně napraženou a čerstvou kávu. Jako za starých časů.


caffeine-coffee-coffee-beans-585750_1152Pražení je možná nejdůležitější fází v celém procesu zpracování kávy. Velké pražírny zrna praží ve velkém množství, procházejí tam velmi vysokými teplotami, což se podepisuje na chuti i aromatu výsledného produktu.


Naproti tomu v malých pražírnách se zpracovávají zrna v menším množství a při nižších teplotách. Právě díky tomuto pomalejšímu procesu je poté chuť kávy plnější a dá vyniknout i těm aromatům, která se při vysokých teplotách nevytvoří.


Některé lokální pražírny nabízejí praktické předplatné, které zajistí přísun kvalitní a voňavé kávy třeba na celý rok. Nemusíte se pak o nic starat, zásilku vám doručí až domů a navíc vyzkoušíte více druhů káv a jejich chutí.


Menší pražírny si dávají záležet na výběru kvalitních zrn a často kladou důraz na podmínky pěstování i sklizně. Při pití takové kávy vás může hřát i dobrý pocit, že vámi zakoupené zboží je nejen kvalitní, ale také pěstované za férových podmínek. Během roku se sortiment často obměňuje, zrna se zpracovávají sezónně. Každá pražírna má trochu jinou techniku a proces zpracování. Díky tomu můžete ochutnat různé produkty a postupně si najít svůj oblíbený.


Lokální pražírny můžeme vřele doporučit, je jich u nás již skutečně hodně a každý si tak může najít svého pražiče. Často pořádají dny otevřených dveří spojené s ochutnávkou, takže se můžete na vlastní oči přesvědčit, jak celý proces probíhá a výsledný produkt posoudit.