Máme se bát pesticidů v kávě?

Skoro každý miluje vůni a chuť čerstvé uvařené kávy. Co by nám mohlo pokazit tento požitek?  Například vědomí, že káva obsahuje škodliviny, které mohou ublížit našemu tělu. O různých jedech v kávě si můžete přečíst v mnoha koutech internetu, ale nebojte, z velké části jsou to jen poplašné zprávy s cílem šokovat.

V uplynulých letech se téma kávy a pesticidů několikrát veřejně rozebíralo a diskutovalo. Nakonec se ukázalo, že i když zrna kávy obsahují pesticidy, při pražení se tyto jedy vytrácejí a v námi konzumované kávě se zpravidla nevyskytují. V tomto ohledu můžeme být klidní. Káva není o nic nebezpečnější než jakákoli jiná zemědělská plodina.

shutterstock_639936175_602Pesticidy spíše ubližují jinak a jinde. Představují totiž velké nebezpečí a ohrožení v zemích, kde se káva pěstuje. Ničí jak půdu, rostliny, zvířata i lidské zdraví. Je to velký problém a pro spoustu místních lidí má užití pesticidů nedozírné důsledky.

Některé pesticidy mají na svědomí řadu nevyléčitelných nemocí a v lidském organizmu působí toxicky na vývoj nervové soustavy. Pěstitelé kávy, kterým záleží na ochraně životního prostředí a zdraví lidí, pesticidy nepoužívají. Jistí nezávadností si můžete být u drahých káv, ale v dnešní době i u velké části těch levnějších. A to, že byla při pěstování použita chemie také rovnou neznamená, že máte kávu jedovatou. Káva, stejně jako jiné potraviny, musí splňovat přísné evropské normy.


Co dalšího v kávě může škodit našemu zdraví?

Prvním problémem mohou být plísně. Jedná se o takzvaný plísňový jed, který vzniká pražením plesnivých kávových zrn. Přítomnost plísní je však důkladně kontrolována, takže by pro nás neměla představovat větší problém.

Dalším rizikovým faktorem je akrylamid. Má neurotoxické a potenciálně karcinogenní účinky.  Vzniká při vyšších teplotách, tedy při pražení kávy. Kvalitní káva proto bývá pražena pomaleji při nižších teplotách, aby se obsah akrylamidu omezil.

Další problém v kávě může být furan. I ten je toxický a může být karcinogenní. Furan vzniká rozkladem cukrů za vysokých teplot. Ovšem díky jeho těkavosti z kávy po jejím uvaření vyprchává. Když tedy kávu necháte chvíli odstát, větší část této škodliviny z ní zmizí. A to stejně děláte, protože byste si jinak spálili jazyk.

Dbejte na to, jakou kávu si pravidelně dopřáváte. Ale zároveň nevěřte každé poplašné zprávě, co si přečtete někde na internetu. V kávě sice nějaké nebezpečné látky jsou, ale ve stopovém množství jsou prakticky v každé potravině. Nezapomínejte, že právě množství je klíčové a veškeré koncentrace a složení jsou u nás v dnešní době přísně hlídané.