Nechutná vám domácí káva? Možná děláte jednu z těchto chyb

Dovedete si představit horší začátek dne, než se špatnou kávou? Mdlá chuť a štiplavé aroma vás ráno rozhodně nenakopne. Abychom se vyhnuli takovým tragédiím, je nutné si ohlídat několik základních věcí, které ovlivňují kvalitu kávy.

Pokud máte po prvním doušku dojem, že chuť je mdlá a vůně poněkud vyčpělejší než dříve, pravděpodobně jste zanedbali skladování zrn nebo namleté kávy. Nejčastěji se to stává, pokud kupujete balení, které by dokázalo zásobit menší kavárnu, ale používáte jej sami. Snaha stocksnap_ehnwifmfxl_1000ušetřit koupí ekonomického balení se v tomto směru míjí účinkem. Otevřená káva totiž stárne rychleji, což se projeví negativně na její kvalitě. Zrnka takové kávy bývají mastná, protože oleje se dostávají na povrch, a tam oxidují. Pokud už si pořizujete XXL balíčky vaší oblíbené kávy, skladujte ji v uzavřené nádobě, aby vám vydržela déle.

 

Někdy se ale stává, že káva za zklamání nemůže. Na vině bývá zanedbání údržby kávovaru. Základním předpokladem chutné kávy je čistota a také absence vodního kamene. Kávovar je sofistikované zařízení, které vyžaduje pravidelný servis a důkladné čištění. Problémem mohou být ucpané trysky, špatně nastavený tlak nebo teplota. Udělejte si proto čas na pravidelnou očistu nebo svůj přístroj svěřte jednou za čas odborníkovi. Výsledky poznáte hned další ráno u prvního šálku.

 

Pokud jste zvyklí připravovat kávu jinak než v kávovaru, dejte si pozor na teplotu použité vody. Kávová zrna by neměla přijít do styku s vařící vodou. Vroucí voda kávu přepálí, do nápoje se začnou uvolňovat rezidua z pražení a výsledkem je hořká, až trpká chuť. Po varu proto nechejte konvici chvíli stát, až její teplota poklesne. Vodu ale nechejte stát jen chvíli, přibližně jednu minutu. Ideální je teplota kolem 90 stupňů.

 

Pokud to přeženete a voda příliš vychladne, riskujete naopak, že se z kávy neuvolní dostatečné množství potřebných látek. Takový nápoj pak může být kyselý a rozhodně vám po ránu neudělí toužebně očekávaný kofeinový kopanec.