Osvěžte se limonádovou kávou

Pokud váháte, jestli si v parných letních dnech dát kávu, nebo raději studenou limonádu, máme pro vás elegantní řešení. Můžete si dopřát limonádovou kávu či kávovou limonádu. Záleží pouze na vás, jakému označení dáte přednost, jde totiž o totéž.

Takový nápoj si můžete koupit hotový, ale stejně tak si jej ale můžete připravit doma. Příprava netradiční kávy vám tak způsobí dvojnásobnou radost. Z výsledku vlastní práce máme totiž vždy větší radost než z pouhého nákupu. Jak na to?

shutterstock_419404924_858_01Jako základ je dobré zvolit kávu s ovocnými odstíny, to ještě umocní váš chladivý kofeinový zážitek. Příprava není složitá, zabere ale přece jenom trochu více času. Tento kávový nápoj si totiž vyrobíte z cold brew a osvěžíte se z něj nejdříve po několika hodinách.

Nejdříve si namelete kávová zrna nahrubo, většinou se doporučuje sto gramů kávy na jeden litr vody. Namletou kávu zalijete vodou a necháte na chladném místě odstát. Luhování by mělo trvat mezi osmi a čtyřiadvaceti hodinami, záleží na vaší chuti. Znalci často vidí dvanáct hodin jako ideální dobu. Poté vše přefiltrujete, vyluhovanou kávu můžete dolít vodou do požadovaného jednoho litru.

Dvěstěpadesát mililitrů cold brew poté promícháte s padesáti mililitry mandlového mléka, přidáte jednu lžičku šťávy z citronu a drcený led. Vše promixujete a nalijete do sklenice. Ozdobíte plátkem citronu, a buď si nápoj vychutnáte sami, nebo ohromíte návštěvu, která za toto letní kávové osvěžení bude jistě vděčná. Tato výjimečná limonáda se výborně hodí na všemožné letní oslavy, ale i jen tak k bazénu.

A nakonec jeden zlepšovák, pokud máte rádi grepy. Do sklenice nasypete drcený led, zalijete šesti centilitry grepového džusu, dvěma centilitry cukrového sirupu (ten si můžete připravit také sami doma), šesti centilitry vychlazeného cold brew a zbytek sklenice můžete dolít sodovkou. Chuť grepu a kávy v jednou doušku je nezapomenutelnou kombinace, která se jednou pro vždy stane chutí léta, na které se budete těšit.