Osvěžující zážitek jménem Cold Brew

Tradiční horkou kávu všichni známe a milujeme ji. Existuje spousta variant její přípravy i podávání. Co ale vyzkoušet kávu, kterou nezalijeme horkou, nýbrž studenou vodou?

Tento kávový nápoj díky studené vodě a delšímu louhování vyniká výraznější, aromatičtější, sladší, podle některých až ovocnou chutí. Oceníme ho hlavně v letních měsících, kdy bude skvělým osvěžením, ale za zkoušku stojí i v zimě, kdy skvěle probere například po náročném dni v práci.

shutterstock_712845076_565Příprava studené kávy není složitá, zvládne ji každý doma. Jediné, co budete potřebovat navíc, je trpělivost. Louhování totiž zpravidla trvá dvanáct hodin. Kvůli studené vodě, kterou se namletá káva zalévá, se látky v ní uvolňují pomaleji, potřebují tak více času. Na ranní nakopávák před cestou do práce to nebude, leda byste si ho dali připravovat už předchozí večer.

Na přípravu cold brew kávy budete potřebovat čerstvě namletá kávová zrna, nejlépe nahrubo. Tato namletá zrna zalijete vodou při pokojové teplotě. Dávkování se doporučuje 1:10. Takže na 100 gramů kávy budete potřebovat 1 litr vody. Doporučujeme tento druh kávy připravovat ve frenchpressu, větší sklenici či skleněné konvici. Poté se vše nechá 12 hodin odstát při pokojové teplotě. Někteří baristé doporučují nechat nápoj odstát v lednici.

Až bude káva odstátá, přefiltrujete ji. Ve frenchpressu je to zřejmě nejjednodušší. Ovšem pokud ho nemáte, nezoufejte. K přefiltrování můžete použít i filtrační tkaninu nebo papírový filtr, který před použitím doporučujeme propláchnout vodou.

Teď už můžete studenou kávu vychutnat plnými doušky. Obzvláště v letních měsících si můžete přidat i pár kostek ledu, které vám zajistí opravdu osvěžující zážitek.

Takto připravená káva je vhodná ke konzumaci až po dobu jednoho týdne, nemusíte se bát, že ji nestihnete vypít.

Těm z vás, kteří rádi zkoušejí nové věci, mohu doporučit experimenty s přípravou této kávy. Zkuste ji nechat odstát pouze 10 hodin a uvidíte, jak se změní chuť. Nebo naopak, někteří doporučují nechat tuto kávu louhovat až 30 hodin. Pohrát si můžete i s množstvím namleté kávy, záleží jen na vaší chuti. Fantazii se meze nekladou.