Sůl do kávy? Nemusí to být na škodu

Už se vám stalo, že jste v ranní rozespalosti sáhli po špatné dóze a místo cukru jste si do kávy nasypali sůl? Něco podobného zažil asi každý. Hned potom jste pravděpodobně postavili vodu na nový šálek, aniž byste ochutnali. A možná jste udělali chybu!

Sypat sůl do kávy je podle znalců docela chytrá věc. A to hned z několika důvodů. Co všechno už pijáci kávy vyzkoušeli, jen aby potlačili přílišnou hořkost kávy? Cukr, mléko, karamel... Nic z toho není tak účinné jako špetka soli.

alcohol-background-bar-452744_1800Jak víme ze školy a z pohádky, sůl je pro život nepostradatelná. Co jste se ale pravděpodobně už v hodinách chemie nedozvěděli je, že právě sodík v soli obsažený dokáže neutralizovat nechtěnou hořkou chuť. Přišli na to vědci z americké univerzity, kteří svá zjištění publikovali v prestižním časopise Nature. Podle nich dokáže pár zrníček soli zbavit kávu nejen hořké chuti, ale i dalších nechtěných pachutí a naopak podpořit chutné kávové aroma.

Tím se prý mimo jiné vysvětluje fakt, proč tak rádi jíme slaná jídla. Ale zpět ke kávě. Nepatřičná hořkost kávy není vždy jen vlastností té které odrůdy nebo způsobu pražení. Často si ji nechtěně vyrobíme sami chybným postupem přípravy.

Pokud například na svého "turka" příliš spěcháte a sypanou kávu zaléváte z konvice ještě bublající vodou, můžete si zadělat na trpkou zkušenost. Ideální teplota pro přípravu kávy je 92 stupňů. Jestliže je voda příliš horká, rozpouští se v ní hořké látky vzniklé pražením. Příliš hořkou kávu ale může vyrobit i zdánlivě dokonalý kávovar. Stačí jen, když mu nedopřejete pravidelnou a důkladnou údržbu. Zvápenatělý přístroj vyprodukuje i z vynikajících zrn nápoj nevalné chuti. Svou roli v tom hraje i hrubost mletí. Příliš jemně namletá káva stroj zanáší a káva z něj bývá mnohem více hořká.

Díky vědeckým poznatkům si ale můžeme dovolit dělat podobné chyby. Vše se dá totiž napravit nejběžnější chemickou sloučeninou. Možná to ale zas taková věda není, každý přece ví, že sůl je nad zlato.