Sýrový čaj – šílenost nebo delikatesa?

Z Asie se do Evropy každoročně dostane množství módních trendů, při kterých rozhodně pochybujeme o duševním zdraví autora. Některé výstřelky, ať už v oblasti oblékání, hudby, jídla nebo nápojů, jsou zkrátka za hranicí běžné představivosti. 

Černý čaj jako tradiční čínský nápoj prošel během staletí jen minimálními úpravami, co se týká chutě, barvy nebo způsobu servírování. Číňané jsou právem hrdí na tradici pití čaje bez cukru, bez mléka, bez šlehačky a třpytek, kterými v poslední době zasypáváme kávu. Možná už toho ale někteří z mladší generace milovníků čaje měli tak akorát a řekli si jasné „dost!“.

shutterstock_139065488_662Na světě existuje jen malé množství potravin, jejichž kombinace je těžko představitelná. V souvislosti s čajovými a kávovými nápoji bylo už vymyšleno a převedeno do praxe opravdu hodně bizarních nápadů. Ten nejbláznivější se ale na trhu objevil až teď – sýrový čaj! Že kombinace sýru a čaje zní minimálně netradičně? Nikoliv v Číně, právě tam se totiž sýrový čaj těší nebývalé popularitě. Nápad zkombinovat čaj s něčím, co by někoho ihned nenapadlo, se zrodil na Taiwanu. Silný černý čaj, jehož hladinu pokrývá silná vrstva našlehaného sýra, teď po Asii, jejíž zákazníky si lehce omotal kolem prstu, dobývá svět.

A proč se vlastně majitelé kaváren a barů rozhodli doplnit čaj sýrem? Lahodný sýr s krémovou příchutí, který by si většina z nás spíše představila namazaný na chlebu, údajně zjemní trpkou chuť silného čaje a dodá mu tak příchuť připomínající milkshake.

Příliš silná chuť čaje, která je pro svou specifičnost naopak vyhlédávána starší generací, není pro mládež vůbec lákavá. A tak jim baristé vyšli vstříc. Místo cukru jim kalorie do čaje dodají v podobě sýru.

Sýrový čaj ovšem zatím nenabízí všechny kavárny a tak se čekání na tuto žhavou novinku může proměnit na několik nudných hodin ve frontě. Výsledek údajně stojí za to! Nahořklá chuť prvního doušku čaje je následována výbuchem jemné a nasládlé chuti sýra. Zkuste tedy zariskovat a nepropásněte tak jedinečnou příležitost ochutnat nápoj, v němž se mísí chuť tradiční Číny s tou moderní.