Vietnamská vaječná káva

Vejce na pečení, vejce na zdobení, vejce natvrdo, vejce do kávy. Slepičí produkt má všestranné využití a je v mnoha případech nezastupitelný. Vaječná káva možná zní poněkud bláznivě, trochu jako kanadský žertík, ale recept je to zcela reálný. Docela běžná a velmi oblíbená je tato pochoutka hlavně ve Vietnamu v oblasti hlavního města Hanoje, ale nachází si cestu čím dál častěji i k evropským experimentátorům.

Mimochodem, kdo v případě kávy věří Vietnamcům, dobře dělá. Kávovník se sice do tamních končin dostal až s francouzskou kolonizací, brzy se ale ukázalo, že se tam plodině daří lépe než například v Brazílii nebo Kolumbii, odkud byla dovezena. Vietnam si také získává pověst nejlepšího pěstitele, který dokáže vyprodukovat kávu skvělé chuti, která hravě předčí tu brazilskou. I to je důvod, proč nové trendy přicházejí právě z této asijské země a nikoli naopak.

egg-1380879_1280_1280Abyste si nový vaječný trend vyzkoušeli, nemusíte chodit daleko a už vůbec kvůli tomu nemusíte jezdit do Vietnamu. Stačí navštívit vlastní kuchyň, tedy pokud v ní máte kávu, kondenzované mléko a nějaké to vejce. Našli jste? Tak pojďme na to, příprava je poměrně jednoduchá. Budeme na ni potřebovat jeden šálek espressa, tři čajové lžíce kondenzovaného mléka, dva žloutky a případně i cukr, a pár kostek ledu.

Žloutky vložíme do mixéru spolu s kondenzovaným mlékem. Kdo to má rád sladké, může přidat i lžíci cukru. Důležité je vše důkladně promíchat. Stroj můžete nechat běžet klidně i pět minut. Výsledkem má být nadýchaná hmota. Do ní přidáme espresso a až vše opět důkladně promícháme, je hotovo.

Podávat můžeme s ledem, což je ideální kombinace pro malátnou letní atmosféru, ve které potřebujeme zchladit a povzbudit. Právě to vaječná káva umí, pochopitelně, vždyť jde o kombinaci kofeinu, cukru, bílkovin a ledu...

Až si smlsnete na vaječné kávové pochoutce, přečtěte si ještě jednou první větu tohoto článku. Už vám nebude připadat divná, naopak, vaječná káva pro vás bude věcí naprosto samozřejmou, asi jako tři vejce do skla.