Víte jak se sklízela vaše oblíbená káva?

Kávová zrna, která si sypeme do kávovaru nebo zaléváme namletá v šálku horkou vodou, mají za sebou obvykle velmi dalekou a komplikovanou cestu. Pokud chceme opravdu dobrou kávu, měli bychom se zajímat o to, kde a jak byla sklizena a čím si prošla.

Nejlepší podmínky pro pěstování kávovníku panují v takzvaném kávovém pásu kolem stejné rovnoběžky od Brazílie až po Vietnam. Dá se říct, že výsledek pěstování závisí na přírodních podmínkách. Podobně je tomu třeba u vína. Kvalita půdy, počet slunečných dní a úhrn srážek během zrání se pak odrazí na chuti kávy.

Některé odrůdy jsou velmi citlivé na vyrovnané podmínky, ublížit jim mohou jak extrémní výkyvy teplot, tak nedostatek závlahy nebo stínu. Významnou roli hraje kvalita půdy, musí být mírně kyselá, hlavně ale bohatá na živiny.

abundance-basket-close-up-1459339_1152Keře kávovníku dorůstají výšky přes tři metry. Tato rostlina se pěstuje kvůli kávovým třešním, nebo lépe řečeno kvůli jejich peckám. Tady ale podobnost s u nás běžně dostupným ovocem končí.

Plody zrají až deset měsíců a během této doby mění barvy, až na výjimky, od zelené přes žlutou až po červenou. Zralá dužina těchto plodů chutná podobně jako ovoce a je mírně sladká. Právě v tuto chvíli nastává pravý čas na sklizeň, která je podobná nám dobře známému vinobraní.

Pěstitelé se musejí vyrovnat zejména s tím, že plody nedozrávají všechny současně. Ještě zelené a stejně tak přezrálé plody však mohou velmi negativně ovlivnit výslednou chuť kávy. Na některých plantážích se provádí sklizeň ručně a zkušení pěstitelé otrhávají keře opakovaně podle zralosti jednotlivých plodů. Jde o způsob, který je ohleduplný k rostlinám, které se nepoškodí tak jako při strojovém česání. Stejně jako u dobrého vína se při ruční sklizni vybírají nejkvalitnější plody, ze kterých pak vzniká výběrová káva.

Mechanizace výrazně ušetří čas a pracovní místa. Jeho nevýhodou ale je, že se při ní sklidí veškeré plody, bez ohledu na kvalitu a zralost. Je třeba dodat, že i při průmyslové sklizni se plody následně třídí. Tento proces ale mnohdy nebývá důsledný, protože by při něm došlo k příliš velkým ztrátám. Jak takto sklizená káva chutná, může posoudit každý z nás. Tvoří totiž většinu sortimentu prodávaného v našich supermarketech.

Pokud chcete opravdové kávové zážitky, zajímejte se, odkud vaše káva pochází a jakou má historii.