Aeropress

Pokud je vaše láska ke kávě tak velká že nezná hranic a nehodláte se popíjení kávy ze šálku tedy vzdát ani na cestách, je právě pro vás jeden z nejnovějších vynálezů v oblasti přípravy a servírování kávy tím pravým. A jak se moderní, skladný, levný, ale hlavně efektivní pomocník profesionálně chutnající, přestože amatérsky připravené kávy jmenuje?

AeropressHledejte ho pod jménem aeropress. Je to vlastně asi nejmladší vynález na přípravu kávy, jehož zrození je spojováno s rokem 2005. Od té doby získal celosvětový věhlas, ale hlavně obrovskou popularitu mezi majiteli kaváren, jejich návštěvníky a v neposlední řadě i běžnými, tedy v komerční výrobě kávy nijak nezainteresovanými milovníky kvalitně servírované, chutné a voňavé kávy.

Aeropress zkrátka nesmí chybět ve výbavě žádného člena nejrozšířenějšího fanklubu na světě. Milovnicí kávy, spojte se a tvořte neodolatelně lahodnou kávu společně s aeropressem. Vybavte se tedy na cesty šálkem a kvalitní zrnkovou či mletou kávou. S aeropressem si kavárnu uděláte úplně všude - na mořském břehu, v horách, na louce nebo v lese. Odkud se tedy tento unikátní přístroj vzal a na jakém principu přípravy kávy v něm funguje?

Aeropress vynalezl v roce 2005 zaměstnanec americké firmy Aerobie Alan Adler. Patentoval si jednoduchý přístroj, s jehož pomocí lze skutečně kdekoliv připravit kávu nebývale vysoké kvality. Aeropress funguje trochu jako french press, kávu filtruje pomocí vzduchu, odtud také jeho název, přes malý papírový filtr. Přestože v aeropressu dochází k určitému tlaku, jeho výše není dostatečná na to, aby mohlo být připraveno espresso, filtrovanou kávu ale připravíte bez obtíží.

Kávu lze v aeropressu uvařit dvěma různými způsoby, klasickým a takzvaně obráceným. Klasický postup v sobě po nalití horké vody zahrnuje filtraci kávy za pomoci gravitace. Louhování tak trvá pouhých několik sekund. Při obráceném postupu se káva v plastovém cylindru louhuje tak dlouho, jak vám to nejlépe vyhovuje. Pokud vás proces přípravy kávy v aeropressu zajímá, můžete navštívit Mistrovství světa v aeropressování, nové originální disciplíně, a sledovat skutečné, již zavedené a titul obhajující, či aspirující mistry.