Budoucí trendy: Globalizace kávy I

Že je káva globální záležitostí jistě netřeba zdůrazňovat, stačí se podívat na obaly produktů, které si k její přípravě kupujeme a zamyslet se nad našimi klimatickými podmínkami a je hned jasno, že jinak by to ani nešlo.

Kávová zrnaNe každá země má to štěstí, že může být její zemědělství zaměřeno na pěstování kávy. A pokud se vám zdá, že více globální už káva být nemůže, když se dováží z Brazílie ke zpracování do Spojených států a odtud se expeduje do Německa, kde je namleta a posílána dál, například do České republiky, jste na omylu. Vždy to jde víc a vždy to jde dál. Takže budoucnost kávy je podle mnoha odhadů právě v ještě větší globalizaci, propojení vzdálených míst naší planety za účelem vypěstování, produkce a konzumace kávy. Ale jak přesně to zařídit?

Samozřejmě se nad tím zamyslel nejeden podnikavec s myslí upřenou do budoucna a tak známe hned několik bodů, podle kterých bychom měli postupovat, abychom z kávy učinili ještě globálnější horký nápoj. Zaprvé bychom se měli zaměřit na nové technologie v oblasti výroby kávových produktů, ty nás totiž vždy mohou posunout dál, blíže ke snu o dostupné kávě, který leží v budoucnosti. Možnost vyrábět dobrou a kvalitní kávu je čím dál tím více specializovanější záležitostí a tak by měl být důraz kladen na nové přístroje, které umožní vaření jen té nejlepší kávy, která bude hodna označení káva budoucnosti.

Zadruhé je třeba kombinovat, hledat nové způsoby chuťových možností. Například spojení kávových zrn s čajovými lístky není hudbou budoucnosti, ale otázkou zvyku. V jihovýchodní Asii je už takový nápoj testován.

Zatřetí nezavrhujme náhražky kávy, takzvaná cikorka slaví svůj comeback. A tak se převážně v oblasti chladných kávových nápojů můžeme na tuto přísadu těšit. Tato směs obilnin pochází původně z New Orleans, čímž je mezinárodní charakter již zaručen. Postupem času se obliba cikorky rozšířila do celého světa a není nejmenší důvod pochybovat o tom, že by tomu tak nemělo být i v budoucnu.