Budoucnost kávy II

Káva a budoucnost? Podle některých patří budoucnost v oblasti přípravy kávy ledu. S nebezpečným trendem globálního oteplování se bude hodit možnost schladit své tělo o několik stupňů takovým příjemných způsobem, jakým pití ledově vychlazené silné kávy beze sporu je. 

Káva se šlehačkou a sirupemLedová káva ale není vhodná jen ke konzumaci v případě, že se rtuť teploměru vyšplhá nebezpečně vysoko, naopak i v zimě, i když se to nemusí na první pohled zdát, přijde ledová káva vhod.

Podle jedné vize budoucnosti budou i kavárny vypadat jinak. To aby přesně odpovídaly požadavkům doby a vlastně i poptávce po kávě.  A stejně jako nejlepší pivo je to, které je vychlazené na ideální teplotu a natočené z pípy, bude se podobným způsobem nejspíše servírovat i káva. A přestože se možná jedná o divokou futuristickou představu, můžeme si pomalu začít zvykat na myšlenku, že budeme do baru chodit na čepovanou kávu a její kvalita se bude odvíjet od teploty, na kterou bude vychlazená.

Pokud vás tato idea neuspokojuje, ba přímo děsí, nelekejte se, v oblasti budoucího vývoje kávy to můžeme vzít i za jiný konec. Na vzestupu jsou totiž zajímavé, autorské kávové nápoje, kde je každý úplným originálem a nese rukopis šikovného baristy. Spojujícím prvkem je káva jako základní ingredience při přípravě a samozřejmě láska, se kterou je kávový nápoj připravován.

V ještě ne tak dávné minulosti se do kávy nepřidávalo ani mléko ani cukr a podívejte se na kávové nápoje teď! To, co vidíte je přehlídka roztodivných barev a chutí: kravské, kokosové, rýžové, sójové mléko, smetana, sladké přírodní sirupy, náhradní sladidla, rafinovaný i třtinový cukr, různé druhy alkoholu a mnoho dalších přísad, kterými se dá kávový nápoj ozvláštnit, ale hlavně slouží k tomu, aby vzniknulo něco zcela nového a jedinečného. Něco, na co naše chuťové buňky nebyly dosud připraveny.