Budoucnost kávy III

Pokud rádi experimentujete s chutí kávy, tak je ta verze budoucnosti, která patří autorským kávovým nápojům právě pro vás tím pravým. Vždyť originalita a styl se budou cenit pořád.

Ledová kávaA pokud přichází v kombinaci s kávou a barista se tak nejen, že může pořádně vyřádit na přípravě nápoje ve vizuální oblasti, ale potěší svým finálním výtvorem i vaše chuťové buňky a vy, jako zákazník si navíc budete moci být jisti osobním přístupem ke každému připravenému šálku, můžeme jen doufat, že nás tato budoucnost potěší svým kávovým překvapením už velmi brzy.

Rukopis v případě kávového nápoje totiž vnáší do konzumace kávy zcela nový zážitek obohacený o neopakovatelné kouzlo. Doufejme také, že doba plýtvání skončí. Tak nějak obecně. Ale nám, zapřisáhlým milovníkům kávy, krvácí srdce při pomyšlení, kolik kávových zrn přijde nazmar jen proto, že nevyhovují estetickým standardům a konkrétním požadavkům na velikost nebo barvu. Ruční přebírání kávových zrn nejen, že by zatočilo s tímto nesmyslným plýtváním, ale každý šálek kávy z těchto zrn připravený by byl jedinečným chuťovým zážitkem vzešlým z ojedinělé kombinace barev a chutí několika kávových zrn.

Ale vraťme se ještě na chvíli k ledové kávě, protože i ta souvisí s kvalitou kávy a především pak s nutností tuto kvalitu uchovat. Lidé stále hledají nové a lepší způsoby, jak uvařit kávu, aniž by bylo třeba ji vařit a zničit tak cennou chuť a látky varem. Podle předpovědí zainteresovaných baristů to nebude trvat dlouho a káva připravovaná za studena bude stejnou samozřejmostí jako horké espresso dnes. Máme se v tomto ohledu ještě každopádně na co těšit. Vždyť  takto připravená káva skýtá nepřeberné množství nápadů a ještě více inspirace pro přípravu dalších a dalších kávových nápojů, které v zimě překvapí a v létě osvěží. Ve změně z horkého na studené nás v budoucnu čeká ještě hodně překvapení, kterým se není třeba bránit. Naopak, příhodné by bylo vyjít jim vstříc.