Budoucnost servírování kávy? Ochutnávky!

Kávu jsme my, věčně zvědaví a experimentující lidé toužící si nejen jakkoliv usnadnit práci, ale maximálně si užít i dobu odpočinku, poprvé okusili před více než tisícem let. A ještě nás neomrzela. Jak by mohla?

Káva StarbucksVždyť se jedná nejen o chuťově velmi příjemný horký nápoj, ale navíc je to i účinný životabudič, na který se můžeme spolehnout během výkonu práce i mimo něj, ve chvílích volna. Dlouhá historie vzájemného vztahu kávy a člověka, ačkoliv se proměnilo mnohé, však nemohla změnit jedno – zjištění, že je pořád, co vylepšovat. Stále je kam se posouvat.  

Starbucks se inspiroval tímto dlouholetým partnerstvím lidí a horkého kávového nápoje v přípravě své kávy a evidentně se jím hodlá inspirovat i do budoucna. Manažeři pracující pro tohoto kávového giganta, jehož řetězce kávového občerstvení jsou rozesety po celém světě, totiž v oblasti budoucích trendů konzumace kávy vyzdvihují kávové ochutnávky. Ano, je to tak, jedná se o kávu, nikoliv víno. I tady je totiž možné ochutnávat. A proč vlastně ne. Vždyť káva pokrývá tak široké spektrum různých chutí, že by byla škoda neochutnat alespoň většinu z nich. Starbuck se dosud zaměřoval na nové technologie ve sféře zpracování kávy a jejího servírování, což zahrnuje nejrůzněji ozdobené kávové nápoje, ale protože nejen praxí, ale i teorií je živ člověk, je budoucnost kávy (alespoň té, kterou Starbuck servíruje do svých obřích kelímků popsaných jmény zákazníků) v teorii a osvětě.

A tak jsou pro dalekou i bližší budoucnost v plánu testovací dýchánky, při nichž zákazník ochutná hned několik druhů kávy a o každé se něco dozví. A protože i Starbucks ví, že v oblasti podnikání jakéhokoliv druhu je důležitá udržitelnost, vsází kromě ochutnávek také na prevenci a minimalizaci škod, které životní prostředí utrží právě v souvislosti s pěstěním kávy. A tak v budoucnu každý, kdo zakoupí balení kávy, zároveň přispěje na vysazení jednoho kávovníku přesně tam, kde je to nejvíce potřeba. Právě pěstování kávy, nejen její ochutnávání nám totiž zaručí, že si tento vynikající horký nápoj budeme moci dopřávat ještě minimálně dalších tisíc let.