Džezva

Džezva, z tureckého slova cezve, které se v ottomanské turečtině vyslovuje jako džezve a arabského جَذْوَة (jaðwä) nebo جِذْوَة (jiðwä), znamenající žhavý uhlík, je název pro kávovou konvici s dlouhým držadlem, která se užívá ke speciální přípravě turecké či arabské kávy. Protože oblíbenost kávy třikrát zahřívané nad plamenem prudce stoupá, setkáme se s kávou připravenou v džezvě v mnohých jiných kulturách, které unikátní postup přípravy již přijali za svůj.

DzezvaNěkdy je džezva nazývána též ibrik znamenající v turečtině šálek nebo hrneček. Slovo briki nebo ibrik je užíváno především v řečtině. A právě řečtí emigranti šířili slávu ibriku ve svých nových domovech , nejčastěji ve Spojených státech. Tímto způsobem slovo ibrik přešlo do angličtiny s větší samozřejmostí než slova džezva, které se užívá na území Ruska, Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Chorvatska a Slovinska.

 

Džezva je obvykle vyrobena z kovu, nejčastěji mědi přičemž vnitřní část bývá pocínovaná. Džezva má tvar kužele a směrem nahoru se zužuje. Pro praktickou manipulaci s horkým nápojem je nádobka na horním okraji opatřena rozšířeným límcem, kam káva při ohřevu vyběhne, aniž by se vylila, a hubičkou, která usnadňuje samotné nalévání a zabraňuje vylití kávy.

 

A jak si tedy kávudžezvě připravit? Pro středoevropana to může být vskutku exotický zážitek beroucí na sebe podobu tajemného rituálu. Koneckonců jedná se o jeden z nejstarších a přesto nejméně rozšířených způsobů přípravy kávy ve světě.

 

Káva připravená v džezvě je nabitá energií ze samotného procesu přípravy, protože je hned několikrát zahřívána. A jak na to? Džezvu do dvou třetin naplňte studenou vodou a rozmíchejte v ní velmi jemně namletou, silně aromatickou kávu. Džezvu umístěte na oheň a čekejte, až se na povrchu nádoby vytvoří kávová krusta. Jakmile začne káva pěnit, odstavte ji z plamene, jemně sklepněte a znovu zahřejte. Stejný postup opakujte ještě jednou. Celkem tedy třikrát. Před samotným servírováním znovu sklepněte, nebo vzniklou pěnu odeberte lžičkou a umístěte ji na dno malých porcelánových šálků. Poté zalijte kávou. Kávu nalévejte opatrně, aby se kávová sedlina udržela v rozšířené části džezvy a nepřelila se do šálků.

 

Takto připravená káva se podle chuti sladí. Zkuste tedy kávu trochu jinak a vychutnejte si zážitek s přídechem starých časů a východních dálek.

 

A pokud na přípravu takovéto kávy nemáte dostatek času, zpříjemněte si den alespoň kávou z našich nápojových automatů.