Jak skladovat kávová zrna?

Kvalitní káva není jen o kvalitních kávových zrnech, jejich pražení, mletí a vaření, ale v neposlední řadě také o skladování kávových zrn, které si rozhodně zaslouží naši pozornost. Dobře skladovaná kávová zrna jsou zárukou kvalitní a plné chuti kávy.

Kávová zrnaKaždé tajemství lahodné kávy, jejíž temná hladina se magicky pohupuje v hrnečku totiž začíná tím, že kávová zrna správně uskladníme. Největším nepřítelem čerstvé a chutné kávy je vzduch, teplo a světlo. A právě před nimi byste kávová zrna měli chránit.

Nejsnadnější cestou k úspěchu skladování kávy, na jejímž konci jsou perfektně umletá kávová zrna a výborná káva, je koupě schránky nebo krabičky, kterou lze uzavřít takovým způsobem, že ke kávě neprojde vzduch ani světlo. Kávová zrna jsou sama o sobě nádherná a vybízí k tomu, že je využijete jako dekoraci. Ale musíte si vybrat. Buď budete mít zrnka v dekorační průhledné dóze, nebo si budete vařit skvělou kávu. Obojí nejde, protože světlo zrnkům nesvědčí. Pokud u vás zvítězí touha po kvalitní kávě, vybírejte skladovací kontejner, který není vyroben z průhledného materiálu. 

Uchovejte svou kávu na suchém a temném místě při pokojové teplotě. Klasické kuchyňské dózy jsou sice levné, ale věřte, že vám moc velkou službu neprokáží, raději zainvestujte do opravdu kvalitního kontejneru, abyste si byli jistí, že vaše káva zůstane voňavá a chutná, co nejdéle. 

Dalším tipem, který vám ulehčí manipulaci s kávovými zrny, je jejich množství. Káva začíná svou čerstvost, která se následně odráží  v plnosti chuti, ztrácet okamžitě po umletí, a proto kupujte jen takové množství kávových zrn, která určitě zvládnete zpracovat a umletou kávu následně vypít. Ideální je zásobit se takovými porcemi kávy, které stihnete spotřebovat do jednoho týdne od jejího otevření.