Nápojové automaty I.

Káva, čaj, kakao nebo čokoláda jsou pro nás v dnešní době naštěstí už dosažitelné. A to nejen z hlediska financí a nákladů na zakoupení porcovaného čaje, instantní či mleté kávy a nejrůznějších druhů kakaových prášků. Díky nápojovým automatům si můžeme kávu objednat nejen v restauraci nebo kavárně, ale prakticky kdekoliv, všude tam, kde lidé touží po šálku horkého hřejivého, povzbudivého nápoje, ale v dosahu není kavárna v pravém smyslu slova.

Nápojový automat X1 E/6Automaty nabízející velké množství druhů kávy, čaje, horkého mléka, kakaa a mnohých dalších nám umožňují alespoň částečně dosáhnout na luxus, který si spojujeme s pitím horkého nápoje v místech k tomu určených, právě v oněch zmiňovaných kavárnách s tlumeným světlem lampy, obklopeni vůní skořice a horkým dechem páry, v restauracích se stoly s bílými ubrusy, kde místo melodické hudby v uších návštěvníků zaznívá symfonie tlumeného rozhovoru a zvuku sklenic opírajících se jedna o druhou.

 

Co ale dělat na nádraží, v kancelářské budově, v nemocnici, na úřadě nebo ve škole, kde je touha ochutnat alespoň doušek lahodné horké kávy silnější než kde jinde a kavárna přesto v nedohlednu? Automaty nám v takovém případě zachraňují dobrou náladu.

 

V zimě horký nápoj zahřeje a posilní cestovatele na jeho další cestě vlakem nebo autobusem, v létě naopak překvapivě osvěží chutí ledového čaje nebo chlazené vody. Je to dotek civilizace v jejím nejlepším smyslu tam, kde by bylo pusto a prázdno.

 

Ale odkud se vlastně nápad distribuce jídla a pití skrze veliké krabice u zdi vzal? Kdo stál první na cestě, na jejímž konci jsou četné jídelní a nápojové automaty a kvalita nabízených produktů srovnatelná s těmi, podávanými v restauracích a kavárnách? A co bylo v nabídce takových automatů na samém začátku? Měli k nim zákazníci důvěru? Nebáli se odosobnění nákupu nápojů a jejich následné konzumace uprostřed anonymního davu velké nádražní budovy?

 

Pokračování tohoto článku najdete zde.