Příručka pro baristy Andrewa Hetzela

Chcete se stát úspěšným guru v oblasti výroby, přípravy a pití kávy? Toužíte po tom otevřít si vlastní kavárnu a dělat věci konečně po svém? Cesta k úspěchu však nemusí být tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát. Nestačí jen dobrou kávu pít, aby se z vás stal prvotřídní barista, výjimečný kavárník a nadějný podnikatel v jednom.

Pokud stále tápete, kde vlastně začít můžete se poučit z chyb, přešlapů, ale i nápadů již zavedeného majitele kavárny, který v roce 2005, kdy už měl nejtežší roky svých začátků za sebou, sepsal 12 základních rad úspěšného kávového byznysu.

Dokument s těmito sice jednoduchými, o to více ale účinějšími radami šel doslova na dračku, a přestože ho autor z internetu stáhnul, byl ohromným zájmem donucen vydat rozšířené vydání. A tady je dvanáct rad a tipů Andrewa Hetzela. Kávový průmysl je unikátním místem střetu naprosto oddaných fanoušků kávě, kteří jejímu ochutnávání a popíjení snad zasvětili každou volnou chvíli dne s těmi, kteří v kávě spatřují hlavně velký potenciální byznys.

V mnohých příručkách se pravděpodobně dozvíte, jak moc je důležité přemýšlet o tom, jakým logem svůj nový podnik opatříte a jaké barvy použijete v interiéru, což by mělo přispět k celkovému vyznění atmosféry podniku.

Ale je tohle skutečně na prvním místě? Pro některé zákazníky může být zásadní informace o tom, kolik a jakých cukrů jejich mléčná pěna na cappuccinu obsahuje a odkud jsou sirupy, jmiž se dochucuje café latté, ale tyto detaily nejsou tím, co udává celkový ráz podniku a kvůli čemu se zákazníci do kavárny vrací. Kromě absolutní oddanosti práci, která se mimo jiné projevuje i tím, že jste ochotni vybočit ze zavedených standardů a striktních pravidel, která určuje nabídka menu, za úspěchem nově otevřené kavárny samozřejmě stojí kvalitní káva zpracovávaná na kvalitních přístrojích.