Vánoční horké nápoje I

Venku sněží, vločky se tiše snášejí k zemi a halí krajinu do bílého hávu. Všechno jakoby se náhle zklidnilo, utichlo. Louka, les i město pod sněhem tiše dýchají v rytmu vánočních koled. To je samozřejmě ta lepší varianta, téměř ideální podoba vánoc.

Horká čokoládaMůže se ale klidně stát, že místo hebkého sněhu pod stromeček dostaneme dešťovou plískanici, vítr a nepříjemné vlhko. Pak se nejeden pohled stočí z vyprázdněné ulice do interiéru domů a bytů za okny, kde je teplo a světlo. Pokud se chcete v zimě ohřát jinak než u otevřeného ohně, u krbu nebo ohniště a láká vás zkusit tento rok nějaký exotický horký nápoj, ale před kávou dáváte přednost horké čokoládě, pak i pro vás eistuje řešení.

Co se takhle na vlně chutí vprostřed zimy vydat na jih, do téměř stále slunného Španělska a konkrétně do Barcelony? Horká čokoláda Barcelona vás tam vezme a na cestě vás pěkně prohřeje. Nechte se tedy unést na vlně sladké chuti husté čokolády, která vám připomene léto na jihu Evropy a rozežene zimní splín. Příprava tohoto nápoje, který vám vrátí letní náladu a přitom vám připomene ty lepší a příjemnější aspekty zimního života, je velmi jednoduchá.

Připravte si dvě třetiny horké vody a jednu tabulku hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Ve vodě rozpusťte čokoládu rozlámanou na malé kousky a přidejte jeden a půl šálku nízkotučného mléka. Pro ty, kteří bez kávy nemohou žít, lze tento recept obohatit i jedním malým šálkem espressa, jde to samozřejmě ale i bez něj. Přidejte čtvrt šálku kakaa bez přidaného cukru, kousek pomerančové kůry a čtvrt šálku zmrzlé smetany. Ta v šálku s horkým nápojem bude pomalu tát a rozpouštět se zcela pozvolna. Navrch přidejte hoblinky čokolády, nebo kopeček smetany posypte kakaem. A pak už se nechte jen unášet lahodnou chutí nápoje, který v sobě snoubí energii léta se zimním relaxem.