Vaření kávy v džezvě v horkém písku

Skuteční milovníci kávy ví, že existuje množství způsobů, jak připravit šálek nejoblíbenějšího světového životabudiče. Mezi všemi ale svým unikátním kouzlem, které jakoby patřilo do starých časů, vyčnívá příprava kávy v džezvě.

Džezva a příprava kávyOvšem není džezva jako džezva, tato stará pomůcka pro vaření kávy může být použita nejrůznějšími způsoby. Jedna z nejstarších metod přípravy kávy pochází z Turecka. Ještě než zemní plyn přivedl oheň do domů, vařila se zde káva v džezvě ponořené do horkého písku. 

Na tento způsob přípravy kávy, kdy je k ohřevu využit horký písek, můžete narazit i jinde. Zahřívání džezvy nikoliv na ohni, ale v horkém písku je stále oblíbené ve východních a kavkazských oblastech bývalých republik Sovětského svazu. Nejen zájem turistů, ale i návrat mladých lidí k tradicím udržuje naživu toto unikátní kulturní dědictví.

A jak se káva vyrobená podle receptury, jejíž kořeny sahají do pradávné minulosti, připravuje? Do džezvy se nasype káva umletá ze středně opražených kávových zrn a zalije se studenou vodou. Ještě před tím, než se džezva zahrne horkým pískem ve speciální kovové nádobě, pod kterou se topí, přidá se do rozpuštěné směsi cukr. A nešetřete, zvláště pokud jste zvyklí na klasickou kávu z kávovaru, do níž se pro zjemnění přidává i mléko. Největší rozdíl oproti přípravě na ohni je ten, že horký písek ohřívá džezvu rovnoměrně a dochází tak ke zcela ideální redistribuci tepla, které kávu přivede k varu. 

A proč je káva z džezvy tak jedinečná? Tajemství spočívá v jednoduchém triku – káva se nikdy nesmí úplně vařit. Džezvu z písku vyjměte ve chvíli, kdy horký nápoj začne pěnit. Do šálku nalijte pěnu a ještě dvakrát celý postup zopakujte. Ve chvíli, kdy káva napění podruhé, nalijte do šálků hotový nápoj. Pro vytvoření lákavého vizuálního efektu nechte kávu zpěnit ještě jednou a šálek završte bohatou porcí pěny. 

Celý proces jejího vaření se zařadil na seznam kulturních památek UNESCO. Pokud na svých cestách dostanete možnost takto připravenou kávu okusit, neváhejte ani vteřinu.