Voda jako hlavní trend v oblasti přípravy kávy

Zdálo by se, že dokonalé už není třeba vylepšovat. A v současnosti jsme dopěli, alespoň, co se kávy, její přípravy a konzumace týče, bodu, ze kterého se můžeme posunout vpřed a dopřát tak kávě jistý druh evoluce, jen těžko. A přece to jde. Jak?

Příprava kávyMnoho odborníků z oboru, bez ohledu na to z jaké fáze procesu, na jehož začátku v zemi klíčí malé semínko a na konci si spokojený milovník kávy užívá svou denní dávku temně hořkého životabudiče, se zamýšlí nad otázkou, která lidstvo provází od nepaměti. Quo vadis je v tomto případě určeno novým procesům výroby, servírování a konzumaci kávy.

Samozřejmě ani v ideálním stavu nelze ustrnout na místě a je třeba se neustále pohybovat vpřed, i kdyby to znamenalo jen malými krůčky. Jak tito odborníci na slovo vzatí dokazují – vylepšovat lze pořád. To je ta odvěká touha člověka zkrášlovat vše kolem sebe a přibližovat se dokonalosti. A tak podle některých tvrzení leží budoucnost kávy ve vodě. Ano, zdálo by se to tak jasné, ale ne všichni si s výběrem vody dávají tak záležet, jak by nejspíš měli.

Voda je nedílnou součástí a v otázce chuti zásadní ingrediencí, která silně ovlivňuje výslednou chuť kávy. Vždyť káva – to jsou dvě procenta namletých kávových zrn. A zbytek? To je jenom voda, nepočítáme-li mléko, smetanu, nebo dochucovací sirupy. Zákazníci by tak svůj zájem mohli v budoucnu přesunout z kávových zrn právě na vodu, ze které je výsledný nápoj vyráběn. Milovníci piva by jistě souhlasili, že bez kvalitní vody není kvalitního nápoje. A nejinak je tomu i s kávou.

Budoucnost tedy nejspíš patří kávě vyrobené z nejrůznějších druhů vody a opravdoví fajnšmekři v oblasti pití kávy jistě poznají rozdíl. Kávový průmysl se tedy podle mnohých bude ubírat směrem jednoduchosti a důrazu na kvalitu jednotlivých složek, z nichž je káva vyráběna. Kvalitní voda a kvalitní káva, jen to je záruka kvalitního výsledného produktu.