Vynález kávovaru

Kávovar byl ve své době jistě revolučním vynálezem, který rozčeřil stojaté vody tradiční přípravy kávy. Princip přípravy kávy v kávovaru je v podstatě vždy stejný, nevařit vodu odděleně, v jiné nádobě, ale společně s kávou.

Příchod kávovaru na začátku devatenáctého století jakoby předpovídal průmyslovou revoluci, dobu pokroku a rychlosti.

Vaření kávy je proces skládající se z několika fází. Každá z nich má svůj význam, žádná z nich nesmí být vynechána, zkrácena nebo prodloužena vlivem netrpělivosti toho, který se rozhodl věnovat několik chvil tomuto rituálu, na jehož konci čeká lahodná horká odměna. Lidstvo se smířilo s určitým zažitým postupem přípravy kávy od dob objevení jejích zázračných a opojných účinků. Ne tak jistý pan Laurens z Paříže. Tomu se klasické procedury zřejmě příčili a tak vymyslel jedinečný stroj, který měl všechno změnit. Přípravu kávy spojenou s dlouhým čekáním na vřící vodu v jedné nádobě a odměřování oddělených porcí kávy do šálků měl kávovar, jak byl vynález později pojmenován, zpříjemnit skutečností, že veškerá kouzla s kávou prováděl stroj sám a uvnitř jedné nádoby!    Kávovary, pressovače 

Kávovar fungoval na principu vstřikování horké vody do nádobky naplněné kávou. A nešlo o nic složitého. Přístroj se skládal z kovové konvice, na jejímž dně byla komora, kterou zespodu ohříval plamen. Vertikální trubice mířila z této vyhřívané komory přímo do vrchní části, kde byla schovaná káva. Pod vrchní částí této trubice byla umístěna druhá komora, tentokrát dírkovaná. Když se voda dole ohřála, vyzvedla trubici a zalila tak kávu nahoře. To byl tedy první a velmi zdařilý pokus o vývoj v přípravě kávy směrem k mechanizaci.

O necelých čtyřicet let později a na druhé straně Lamanšského průlivu, James Napier posunul původně francouzský vynález dál. Tento anglický inženýr vytvořil kávovar fungující na principu vakuového sifonu. V tomto technickém zázraku byla káva, jakmile byla připravena, vyčerpána do vrchní části přístroje tvaru koule a odtud mohla vytékat za pomoci malého kohoutku. Servírování tak bylo velmi jednoduché a hlavně stylové.