Výroba instantní kávy

Technologie výroby instantní kávy i samotné pěstování je složitý a zdlouhavý proces. Cesta, kterou kávová zrna urazí od sklizně k šálku horkého nápoje, je náročná. Výsledek však stojí za to.

Instantní káva, jak ji většina z nás zná, postrádá charakteristickou formu kávových zrn, a proto se mnoho lidí domnívá, že se nejedná o zcela přírodní produkt. Opak je pravdou. Kávová zrna určená k pražení a následnému mletí a prodeji a zrna, která se mají stát základem rozpustné kávy, do určité fáze výroby procházejí stejnými procesy. Ovšem ne dohromady, protože v Evropě se instantní káva vyrábí z méně kvalitních kávových zrn.

  

Instantní káva


Než se kávová zrna změní na hnědý voňavý prášek, projdou několika odlišnými procesy, které zaručují zachování původního arómatu a kvality kávových zrn.

 Instantní káva

  

 

Po sklizni se kávová zrna vyperou, usuší a oloupou. Vyextrahovaná kávová zrna se praží, melou a suší, aby dala vzniknout oblíbené rozpustné kávě. Prvním procesem, kterým tento kávový extrakt projde je chlazení. Na teplotě před a po zchlazení velmi záleží, protože právě v této chvíli se rozhoduje o budoucí kvalitě instantní kávy. Kávový extrakt je tedy relativně rychle ochlazen z původních 100˚C na pouhé 4˚C.

Dalším procesem, kterým musí takto připravená káva projít je sušení. Sušení může probíhat dvěma různými způsoby. Sprejováním nebo mrazením. Během sušení sprejováním je kávový extrakt společně s horkým vzduchem pod tlakem vystřikován na stěny vysoké věže. Voda se díky horkému vzduchu vypařuje a na dno této věže už dopadá usušený kávový prášek. Tento způsob je velmi oblíbený především pro svou jednoduchost, rychlost a ekonomičnost. Náklady na výrobu rozpustné kávy ve formě prášku se tak velmi snižují.

Během sušení mražením je kávový koncentrát zmražen na velmi nízkou teplotu, okolo - 40˚C. Voda obsažená v koncentrátu zkrystalizuje a následnou sublimací je led vyextrahován ze zmrzlého extraktu, takže vzniká kávový granulát ve formě charakteristických krystalků. Tato metoda sušení je sice náročnější energeticky a časově, čímž se zvyšují výrobní náklady rozpustné kávy, zákazník ale na této dražší kávě ocení především jedinečné aroma, které se z kávy v průběhu procesu neztrácí.