Zjednodušte si život: jednoduché recepty na kávové nápoje III

Na čtyři porce si připravte velmi silnou kávu ve čtyřech šálcích, čtyři kávové lžičky cukru (do každého šálku po jedné), čtyři lžičky husté šlehačky, o něco méně-pouze dvě lžičky kardamonu, jednu lžičku dochucovadla s příchutí mandlí, nebo mandlovou esenci a samozřejmě nezapomeňte na drcený led. Ještě než začnete vařit kávu v džezvě, moka konvičcce, french pressu nebo jiném přístotroji, smíchejte čerstvě umletou kávu s kardamonem.

Příprava kávyDo hotové, uvařené kávy, přimíchejte cukr a mandlové dochucovadlo. Šálky (spíše větší hrníčky) nebo vysoké sklenice s kávou doplňte ledem a zamíchejte. Dozdobte šlehačkou, která se jen tak nerozpustí a neklesne, ale bude plout na hladině kávy  a vytvářet tak esteticky velice příjemný efekt kontrastu barev.  A pak už kávovou klasiku, která chutná nejen v Thajsku, ale jistě uspokojí i chutě v našich zeměpisných délkách a šířkách, jen ochutnejte a nechte se nést na vlně příjemných pocitů, které tato konkrétní kombinace chutí vytváří.

A co takhle horký máslový karamel. To sice vůbec nezní jako něco, co by se dalo vypít, ale věřte, že je tomu tak. Podobná kombinace ale dozajista zažene i pořádný hlad a výsledný kávový nápoj si můžete dát klidně místo oběda. Alespoň z hlediska počtu kalorií, v něm obsažených, se jedná o důstojného protivníka talíře se svíčkovou omáčkou a knedlíky. Pokud jste příznivcem všeho sladkého a kávový hábit je bonusem navíc, určitě neváhejte a tento skvost si připravte. Není to tak složité, jak by se z dlouhého a velmi popisného názvu nápoje mohlo zdát.  

Připravte si kávu, zmrzlinu s příchutí mocca, karamelovou polevu, šlehačku, mandlový likér, karamely a čokoládovou tyčinku s náplní tekutého karamelu. Smíchejte kávu s likérem, přihoďte kopeček zmrzliny. Bohatě ozdobte karamelovou polevou a překryjte šlehačkou. Karamely a čokoládu nadrťte a výslednou směsí završte toto dílo téměř umělecké. Pokud se vám při pouhé představě tohoto velmi sladkého kávového nápoje sbíhají sliny, uvidíte, jaký dojem ve vás takto připravená káva zanechá poté, co ji skutečně ochutnáte.