Proč jsme si vybrali Bulungi?

  • Přímá spolupráce a podpora kávové farmy a farmářů v Ugandě
  • Sledovatelnost a dohledatelnost, odkud káva pochází
  • Přímý kontakt s pěstiteli kávy a kontrola kvality
  • Podpora udržitelného zemědělství

Uganda se nachází  ve východní Africe cca 5,700 km vzdušnou čarou od Prahy, má rozlohu 241 550 km² a přibližně 36 milionů obyvatel. Hlavním městem Ugandy je Kampala, která se nachází 35 km severně od rovníku. Národním jazykem je svahilština a název BULUNGI v této řeči znamená „je to velmi dobré (uspělo)“.

Díky spolupráci s farmou podporujeme i místní děti

Jelikož mezi námi a farmáři neexistují žádní další prostředníci, jsou pěstitelé kávy spravedlivě odměňováni (tzv. systém Fair Trade) a farma tak může investovat i do projektů, které zlepšují podmínky místních obyvatel. Jedním takovým společným projektem je výstavba dešťových nádrží v deseti základních školách v této lokalitě. V nádržích je uložena voda nezbytná pro zlepšení hygieny a zajištění zdrojů pitné vody pro děti.

„Jsme rádi, že můžeme být partnery a posílit a podporovat místní ekonomiku v Ugandě. To je náš příspěvek k rozvoji regionu, “vysvětluje Fritz Kaltenegger, generální ředitel café + co International Holding.

Co dělá BULUNGI tak jedinečnou?

Kávové keře pro kávu BULUNGI se sluní na rovníku ve výšce 1 400 až 1 900 metrů a díky tomu jsou nazývány jako vysokohorské kávové boby. Rostou ve stínu banánovníků Matoke , kde nejsou tak vystaveny přímému slunci a dozrávají rovnoměrněji. Při sklizni sběrači pečlivě vybírají a ručně sklízejí pouze červené zralé kávové třešně, což zaručuje nejvyšší kvalitu. Tato metoda sklizně se nazývá „single picking“.

Během sušení se bobule obracejí  tak dlouho, dokud se jádro neoddělí od dužniny. Pak se z jádra sloupne pergamenová slupka. Tento druh přípravy dodává kávě její jemnou chuť s nízkou kyselostí, více sladké chuti a plné aromatické „tělo“.

.

Poté co Tashoyba a Kasimé provedou pečlivou kontrolu, plní se ještě zelená kávová zrna do pytlů po 60 kg. Po naložení putují přes Národní park Tsavo na pobřeží Keni. V přístavu Mombasa se pytle s kávovými boby Bulungi nalodí a lodí se přepravují Suezským kanálem do Hamburku. Na evropské pevnině putují dále v kamionech do Vídně. Zelené kávové boby přepravované z dalekých končin konečně dorazí do vídeňské pražírny NABER a zde jsou ještě jednou podrobeny kontrole kvality.

Nepražená káva se plných 23 minut manuálně praží při nízké teplotě v bubnové pražičce kávy, přičemž se rozvine její plné aroma. Boby přitom ztrácejí téměř 20 % své hmotnosti! Následně si mohou boby ještě trochu odpočnout, než se dostanou do pěkného obalu pro kávu Bulungi.
Naše káva Bulungi Vás okouzlí svým autentickým charakterem pravého espresa a elegantní plností. Díky své jemně aromatické chuti s jemnou příchutí čokolády je zkrátka jedinečná…

Pečlivý výběr kávových bobulí, jejich zpracování na nepraženou kávovou surovinu až po ruční pražení – to vše se ukrývá v chuti kávy Bulungi. S každým douškem se v myšlenkách přenesete na kávové plantáže Ugandy…